Vetéléssel vagy gyászfeldolgozással kapcsolatos filmek és könyvek amik segíthetnek
2021. december 22. írta: Egy habituális vetélő naplója

Vetéléssel vagy gyászfeldolgozással kapcsolatos filmek és könyvek amik segíthetnek

Van amire nem lehet felkészülni, de érdemes...

FILMEK

 

    • Seregély

A nő, aki egy veszteség után igyekszik talpra állni, harcban áll a kertjét bitorló harcias madárral – és férjével, aki nehezen találja a kiutat a sötétségből.

      • Pieces of women -  Mundruczó Kornél első angol nyelvű rendezése, emiatt is különleges film.

Egy tragikusan végződő otthonszülés után egy nő érzelmi válságba kerül, és gyászában teljesen elszigetelődik a férjétől és a családjától.

      • Komfortos mennyország!

A tizennégy éves Susie egy napon nem érkezik haza az iskolából. Ahogy telik-múlik az idő a Salmon család aggódni kezd a legidősebb lányuk miatt, aki nem szokott kimaradni ilyen sokáig. Kétségbeesve keresni kezdik, de nem találják. A rendőrség kinyomozza, hogy Susie gyilkosság áldozata lett, ám a tettest nem sikerül elfogni. Közben kiderül, hogy a kislány a föld és a mennyország között van, onnan tekint le a családjára, melyben mindenki a maga módján próbálja feldolgozni a tragédiát. Jól ismeri a gyilkosát is, aki sokkal közelebb van hozzájuk, mint azt bárki gondolná.

      • Csodás álmok jönnek

Dr. Chris Nielsen és felesége, Annie házassága fájdalmasan megtört két gyermekük halála után. Az asszony nem tudja magát túltenni a történteken, noha Chris mindent megtesz közös életük érdekében. Négy évvel később egy balesetben Chris is meghal. A Paradicsomba kerül, amely fantasztikusabb hely, mint valaha is gondolta volna. Albert védőangyal segítségével Chris rátalál gyermekeire és kedvenc kutyájára. Az örökkévalóságban megvárná feleségét, de megtudja, hogy balesete után Annie öngyilkosságot követett el. Chris a védőangyal segítségét kéri felesége lelkének felkutatásához a reménytelen alvilágban.

      • Váratlan szépség

Egy sikeres New York-i cégvezetővel (Will Smith) szörnyű tragédia történik, melynek hatására megváltozik az élete. Nem bírja elviselni a vele történtek súlyát, megcsömörlik mindentől, ami addig körülvette. Egyre távolabb sodródik addigi világától... már olyan messzire, hogy régi barátai az újabb tragédiától félnek. Tervet készítenek a megmentésére. Veszélyes, kockázatos tervet, amely a legvégsőkig feszíti a húrt: de talán segít, hogy a szenvedő szembenézzen az élettel - ha megéri.

      • Igazából mennyország ( könyv ajánlómban is szerepel) 

Todd és Sonja Burpo a poklok poklát állja ki, amikor a négyéves fiúk majdnem belehal a súlyos betegségbe. Miután Colton csodával határos módon felépül, furcsa dolgokról kezd beszélni szüleinek. Gyermeki ártatlansággal mesél a mennyországban tett csodálatos utazásáról, miközben élet és halál között lebegett a kórházban. A család nem tudja mire vélni a dolgot, de Coltron megdönthetetlennek látszó bizonyítékokkal áll elő, olyan dolgokról beszél, amik a születése előtt történtek, és amelyekről nem tudhatott.

      • A viskó

Miután Mackenzie Allen Phillips legkisebb lányát, Missyt elrabolják, majd halottnak nyilvánítják, Mack levelet kap, amiről úgy véli, Isten küldte. A levélben arra kéri őt, hogy térjen vissza a viskóba, ahol lányát valószínűleg meggyilkolták. Hosszas gondolkodás után útnak indul és Missy elrablása óta először elmegy a viskóhoz, ahol olyan találkozásban lesz része, ami az egész életét örökre megváltoztatja.

      • A tengernél

Roland, az amerikai író, és felesége, Vanessa egy csendes, idilli tengerparti üdülőbe érkeznek a '70-es évek Franciaországában. Házasságuk a jelek szerint válságban van. Ahogy egyre több időt töltenek a többi utazóval, köztük Leával és Francois-zal, az újdonsült házasokkal, vagy Michellel és Patrice-szal, a két helybélivel, az amerikai pár lassan szembenéz saját élete megoldatlan problémái

      • Mennyei csodák

A Beam család hihetetlen, ám igaz története. Amikor Christy megtudja hogy tízéves lánya, Anna egy ritka, gyógyithatatlan betegségben szenved, elhatározza, hogy megtalálja a gyógyulásának a módját, bármibe kerüljön is. Később Anna egy szörnyű balesetet szenved, amit nemcsak hogy túlélt, de hihetetlen és megmagyarázhatatlan csodában lesz része. A baleset ugyanis drámai változást hoz a kislány állapotában, lehetővé téve, hogy elinduljon a gyógyulás felé, és a család újra boldogan éljen.

      • A másik nő

Emilia, aki a Harvard jogi szakán végzett, feleségül megy a főnökéhez, Jackhez, a sikeres New York-i ügyvédhez. A fiatalasszony élete azonban váratlan fordulatot vesz, miután elveszíti az újszülött kislányát. Nem elég, hogy időre van szüksége, hogy fel tudja dolgozni a veszteséget, de helyt kell állnia feleségként és mostohaanyaként is. Minden erejével azon van, hogy elnyerje a mostohafia, a koraérett William bizalmát. A legnagyobb problémát azonban a férje dühös és féltékeny volt felesége, Carolyn jelenti számára.

      • Áldott nővérem húga

Sara (Cameron Diaz) és Brian (Jason Patrick) élete örökre megváltozik, amikor kiderül, hogy a kétéves kislányuk leukémiás. A szülők sajátos utat választanak, Jesse és Kate mellé vállalnak egy harmadik gyereket, hogy ő majd donorként megmenthesse Kate-et. A 11 éves Andromeda (Abigail Breslin), szülei tudtán kívül felkeresi a híres ügyvédet, Alexandert (Alec Baldwin), és pert indít a szülők ellen saját teste feletti jogának visszaszerzése miatt.

      • A nevem Gábriel

Egy elátkozott falu, ahonnan mindenki csak menekül.
De akkor megjelenik Gábriel, és.... csodák sorozata történik, amit az emberek alig tudnak feldolgozni. Mert a változásnak nem kívülről kell jönni, hanem belülről.

Könyvek

 

Singer Magdolna :Asszonyok álmában síró babák 

“Tudom, hiábavaló már ezen keseregnem, de állandóan visszaforgatom az időt, és elképzelem, ahogy a szülésznő a mellemre teszi a babámat. Soha nem láttam őt. Most meg kell elégednem egy ultrahangképpel, meg azzal, ahogyan a fantáziámban él.”„A kisbabák sírása halvány reménysugarat adott, hiszen születnek kisbabák, hiszen hát nem mindegyik hal meg!”

„Így jó minden, ahogyan történt.”Vajon mit él át, aki elveszíti magzatát vagy újszülött kisbabáját? Mi zajlik egy abortusz mellett döntő nő lelkében? Mit tegyünk, ha a környezetünkben történik ilyen valakivel? 

Korunkban, amikor a terhesség és a születés közbeni halál tabu, nem tudjuk, mit szabad éreznünk gyászoló édesanyaként vagy édesapaként. Azzal sem vagyunk tisztában, mivel cselekszünk jót, ha családtagunkat, barátunkat, ismerősünket éri veszteség. E kötetben mintegy harminc szülő meséli el fájdalmas történetét és a szenvedéstől a megbékélésig vezető feldolgozás útját, és így közel hozza a gyászoló édesanyák és édesapák érzéseit, megmutatva a segítségnyújtás lehetséges módjait. Singer Magdolna gyásztanácsadó könyvének első kiadása ma már szinte fellelhetetlen. Új, bővített kiadásban megjelenő, hiánypótló interjúkötete sorstársaknak, szakembereknek és mindazoknak szól, akik megtapasztalták, hogy az élet a tragédiák ellenére is szép.

 Singer Magdolna: Gyászkísérés

 Amikor elveszítjük egy hozzátartozónkat, és vigasztalanok vagyunk, úgy érezzük, minden hiába: a gyászunkból senki nem tud meggyógyítani. És ez így van rendjén. Azt szokás mondani, "ki kell fájni magunkat". Más szóval, be kell mennünk az alagútba, hogy aztán a végén kijöhessünk a fényre. De milyen jó is, ha nem egyedül kell ott bolyonganunk, hanem van egy szakember, aki megfogja a kezünket és velünk együtt halad a kifelé vezető úton.A gyászkísérők támaszt, erőt és bátorítást adnak, és annak a bizonyosságát, hogy nem hagynak egyedül elveszni a fájdalmunkban. Visszaigazolják, hogy eddig nem tapasztalt riasztó érzéseink a tragikus veszteségre adott normális reakciók. Nem sürgetik a gyászfolyamatot, hanem segítenek elviselhetővé tenni, és annak reményét nyújtják, hogy lehetséges a megbékélés. A gyász, előbb vagy utóbb, mindenkit érint. Sokan azonban rettegnek, milyen lesz elviselni egy szerettük elvesztését, tehetetlennek és kétségbeesettnek érzik magukat, amikor eljön az ideje. Akit felkészületlenül ér a veszteség, akár össze is omolhat, azt érezheti, hogy kihúzták a lába alól a talajt. Ilyen esetben végtelenül sokat jelent egy gyásztanácsadó támasza. Az író érzékletes esetbeszámolókon és szépirodalmi részleteken keresztül érzékelteti a gyász típusait és rétegeit, és a segítő folyamatot.A könyv egyik legszebb üzenete számomra, hogy a segítő nem vigasztalni próbál, hanem kísér.

Támogat azon az úton, amely a gyászolót visszavezeti az életébe.

A gyászból való felépüléshez rendszerint sok támaszra  van szükségünk. Mindennapi életünk folyamán talán eszünkbe se jut azon gondolkozni, hogy milyen segítség áll rendelkezésünkre - csak olyankor, amikor valamilyen válságon megyünk keresztül és szükségleteink megnövekszenek. Gyászban éppúgy, mint bármilyen más válság idején, a segítség három forrásból jöhet: saját magunkból, a környezetünktől és a hitünkből vagy életszemléletünkből.Sok önbátorításra van szükségünk ahhoz, hogy a gyász alatti szenvedésünket kibírjuk, s ne gátoljuk meg fájdalmas érzelmeink szabad folyását. Kísértésbe esünk, hogy elfojtsuk könnyeinket, szomorúságunkat, haragunkat, a magányt, elkeseredést, igényeinket. Bátorság kell ahhoz, hogy elhiggyük: ezek a kellemetlen érzelmek valójában segíteni fognak fájdalmunk oldódásában. Judy Tatelbaum a halállal való becsületes szembenézést elkerülhetetlennek tartja.A Bátorság a gyászhoz élénk, közérthető stílusban írt, az élet és a halál természetes egységében vizsgáló munka. Alapvető olvasmány nem csupán a terapeuta, az orvos, a pszichiáter, a szociális munkás - de minden gyászoló, vagy a halállal emberhez méltó természetességgel szembenézni kívánó ember számára.

Singer Magdolna:Érző férfiak

Sokak szerint a férfiak képtelenek a mélyebb érzelmekre. Valójában azonban nem az átélésben, hanem az átéltek kifejezésében keresendő a két nem közötti különbség. A férfiak érzelmei  a „kemény fickó” álarca mögött legtöbbször rejtve maradnak.
Singer Magdolna könyvében 18 interjú olvasható olyan bátor férfiakkal ‒ többek között Nyáry Krisztiánnal, Gerendás Péterrel és dr. Buda Lászlóval ‒, akik vállalták, hogy elmesélik, milyen fájdalmak – barátok árulása, bizalomvesztés, csődhelyzet, szerelmi csalódások, válás, az apasággal járó sebek, haláleset – érték őket életük során, és miként küzdöttek meg a történtekkel.
A megindító interjúkat olvasva betekinthetünk ebbe a titkolt világba, így a nőolvasók empatikusabban és megértőbben tudnak fordulni a férfiak felé, a férfiolvasók pedig felismerhetik, hogy férfitársaik ugyanazokkal a sárkányokkal harcolnak, amelyekkel ők – még ha fölényes magabiztossággal igyekeznek is úgy tenni, mintha sárkányok csak a mesében léteznének.
 

Verena Kast : A gyász - Egy lelki folyamat stádiumai és esélyei

 

Úgy tűnik, a halál lassan megszűnik tabutéma lenni. A gyászról és a gyászfolyamatról azonban még mindig nagyon keveset tudunk, pedig egy szeretett személy elvesztése, miközben óriási távlatokat nyit személyiségünk fejlődése szempontjából, nehéz feladat elé állít bennünket. A gyásszal járó fájdalom feldolgozása teszi lehetővé, hogy megváltozott helyzetünket elfogadjuk és új tartalommal töltsük meg. Így érkezhetünk el, az életben folytonosan ismétlődő búcsúzások kényszerében, önmagunk megvalósításának új szakaszához, egy új azonosságtudathoz.

 Tanács Eszter :Férfiak gyermek nélkül ( előrendelhető könyv)  


Amikor a gyermekvállalásról gondolkodunk, hajlamosak vagyunk megfeledkezni a férfiakról. Az apákról és a gyermektelen férfiakról pedig hasonlóképp sztereotipikusan gondolkodunk, mint az anyákról és a gyermektelen nőkről. A valóságban a gyermektelen és gyerekmentes nőkhöz hasonlóan a férfiak történetei is egyediek, ahány gyermektelen férfi, annyiféle történet. Tanács Eszter, a Nők gyermek nélkül című kötet szerzője ezúttal gyermektelen és gyerekmentes férfiakkal készített interjúkat. Ebben a hiánypótló kötetben 16 bátor férfi mesél arról, hogyan éli meg gyermektelenségét. Emellett andrológus, családszociológus, maszkulinitáskutató, pszichológus és filozófus is megosztja tapasztalatait. Fontos olvasmány férfiaknak, nőknek, gyermekteleneknek és szülőknek egyaránt.

 Tanács Eszter:Nők gyermek nélkül

 

Napjainkban is kimondott-kimondatlan elvárás a nőkkel szemben, hogy anyává váljanak. A közgondolkodás szerint, akinek nincs gyereke, az önző, karrierista, netán gondja van a nőiességével. Valójában azonban ahány gyermektelen nő, annyiféle történet. Van, akinél tudatos döntés eredménye a gyermektelenség, másoknál a (megfelelő) párkapcsolat hiánya, egészségi problémák vagy elrettentő családi minták állnak a háttérben. Ebben a hiánypótló interjúkötetben 18 nő ? köztük Bocskor Bíborka énekesnő, Csákányi Eszter színésznő és Kőbán Rita olimpiai bajnok kajakozó ? mesél arról, hogyan éli meg gyermektelenségét. Emellett családszociológus, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szakember, pszichológus is megosztja tapasztalatait. Az interjúk megerősítik az olvasót abban, hogy bárhogy is dönt, a boldogságához az önazonos utat kell járnia, ha pedig nem az ő választása a gyermektelenség, akkor erőt meríthet, ötleteket kaphat a helyzet elfogadásához, feldolgozásához. 

 Todd Burpo: Igazából mennyország ( filmek között is szerepel) 

pastedGraphic_1.png

Az Igazából mennyország egy kisfiú, Colton történetét meséli el, akinek műtét közben leállt a szíve, mégis sikerült visszahozni az életbe. Colton innentől kezdve olyan eseményekről kezdett el mesélni, amikről nem is tudhatott. Például, hogy az apja a várószobában imádkozott érte, hogy volt egy nővére, aki meg sem született, de többek között Isten trónusát is részletekbe menően lefestette. Édesapja, Todd úgy döntött, hogy egy szórakoztató, ugyanakkor rengeteg kérdést felvető kötetben örökíti meg a fiú gondolatait – a regény a megjelenése óta az amerikai slágerlisták egyik éllovasa.

 Helen Macdonald: H, mint héja

pastedGraphic_2.png

A mű szerzője, Helen Macdonald kislányként solymász szeretett volna lenni, ám az élet más hivatás felé sodorta. Amikor a nő évekkel később elvesztette az édesapját, fejébe vette, hogy felnevel egy héját. A kötet nemcsak azt festi le, hogyan sikerül az embernek megszelídítenie egy vadállatot, hanem azt is, hogyan lehet összebékíteni az elmúlás magányos érzését az élettel és a szeretettel. A gyászmunka során talán ez az egyik legnehezebb lecke, amit el kell sajátítanunk.

Singer Magdolna: Vigasztalódás a gyászban

pastedGraphic_3.png

Singer Magdolna, hazánk egyik legismertebb gyásztanácsadójaként sokaknak segített már vigaszt találni egy szerettük elvesztése után. A szakember sok éves tapasztalatára alapozva vetette papírra gondolatait: a kötetben segít beazonosítani a gyászmunka egyes folyamatait, illetve önsegítő gyakorlatokat is ajánlj, hogy szeretteink halálát minél hamarabb képesek legyünk megérteni, feldolgozni és természetesen elengedni.

 Németh László: Gyász

pastedGraphic_4.png

 

Németh László regénye egy sivár világot tár elénk, amelyben Zsófi, a főhős az egész életét a gyásznak rendeli alá. Eltaszít magától mindenkit – még azokat is, akik segítő szándékkal közelednek felé –, pedig igazából nem szerette  sem a férjét, sem elhunyt gyermekét, így a gyásza is érthetetlen valahol. A sorokat olvasva egy olyan világba nyerhetünk bepillantást, amely kifordított szemléletmódja által segít a továbblépésben.

Szepes Mária: Harkály anyó

pastedGraphic_5.png

 

A gyász és a veszteség a gyerekeket is érinti, amiben Szepes Mária könyve sokat segíthet. Főhőse, Pöttyös Panni kíváncsian figyeli a lakótelepi házak tetején kopácsoló madarat, ám a kedves Harkály anyó egy nap eltűnik. A csend szomorúsággal tölti el Panni szívét és a kislánynak szembe kell néznie azzal, hogy idővel minden emlékké fakul az életben.

Müller Péter: Benső mosoly

pastedGraphic_6.png

Müller Péter szerint nem az az igazi segítség, ha úti lámpást ad az olvasó kezébe, hanem az, ha megmutatja neki, hogyan tudja meggyújtani a lángot a saját szívében. A Benső mosolyban ez az életszemlélet elevenedik meg: a szerző egyrészt az önismeret elsajátításában segít, a kötet második részében pedig arra is választ ad, hogyan találhatjuk meg a szeretet útját. Ez a könyv akkor nyújt támaszt, ha már túl vagyunk a gyászfolyamat fázisain és szeretnénk ismét teljes, boldog életet élni.A könyv sajnos már nem rendelhető, ezért antikváriumokban, illetve könyvtárakban érdemes keresni. 

Polcz Alaine: Gyászban lenni

pastedGraphic_7.png

Milyen érzés gyászban lenni? Mi történik, ha a korábban ismert társadalmi hagyományok, amelyek a gyász folyamatát meghatározták, eltűnnek? Hogyan lehet a gyermekek gyászidejét megkönnyíteni? Polcz Alaine, a Magyar Hospice Mozgalom alapítója ötven éves pályafutása során rengeteg haldokló gyermeket és felnőttet segített az utolsó napjaikban, sőt, ő volt az, aki a hátrahagyottakban is tartotta a lelket. Az alapműnek számító kötetben a pszichológus arra ad választ, miként lehet a gyász érzésével megküzdeni a 21. században.

Singer Magdolna: Ki vigasztalja meg a gyerekeket?

“Visszatartom a dühömet. Nem engedem ki, mert ha kiengedném, akkor megtelne vele az egész szoba." "Azt képzeltem, hogy akit szeretek, annak baja esik, mert én rossz vagyok.""Nem volt egy élő lélek, aki megértett volna, és ez végtelenül magányossá tett. Megtanultam a leckét, hogy tapintatból erről nem beszélünk."Vajon mit él át egy gyermek, amikor szülei válnak vagy elveszti egy közeli családtagját? Mire lenne szüksége ezekben a nehéz időkben? És ki vigasztalja meg, ha a szülő saját fájdalmában, dühében nem tud felé fordulni?Súlyos veszteség idején a gyermekek legtöbbször nem tudják megfogalmazni, min mennek keresztül. Modern világunkban ráadásul a gyász tabu: a felnőttek sokszor saját érzéseikkel sincsenek tisztában, nemhogy a gyerekekével. Így a hiány meggyászolásában - ha egyáltalán megtörténik - a kicsik általában magukra maradnak, és ez a magány és elhagyatottság felnőtt életükre is kihat. 

Singer Magdolna gyászterapeuta bevezet minket egy titokzatos világba: gyerekek és időközben felnőtt gyerekek mesélnek veszteségeikről, és arról, miként tudtak megküzdeni fájdalmas érzéseikkel. A mintegy harminc különálló történet segít megérteni, mit éreznek és észlelnek a gyermekek válási és halotti gyász idején, a fordulatos, megható önvallomásokból pedig az is felsejlik, hogyan vigasztalhatjuk, támogathatjuk őket életük e nehéz szakaszában. 

Ellefsen, Elisabeth Vatne:Kicsi Anette 

A norvég Elisabeth Vatne Ellefsen nem hivatásos írónő, ám egyetlen általunk ismert könyve, a Kicsi Anette napjaink északi prózájának egyik legmegrázóbb darabja: hiteles beszámoló a szerző negyedik gyermekének betegségéről és haláláról.A kislány egy igen ritka és többnyire gyógyíthatatlan rendellenességgel, epevezeték-hiánnyal születik. Orvosai és szülei, bár mindent megtesznek érte, nem tudnak rajta segíteni, s a kislány hat hónapos korában meghal. A könyv - tragikus témája ellenére - mégsem csupán az anya fájdalmáról szól: kiváló portrékat is felvillant orvosokról, ápolónőkről és sorstárs szülőkről, valamint megismertet az emberséges norvég egészségügyi rendszerrel. De ami a legfontosabb: negyedik kislányának betegsége az írónőt ráébreszti arra, hogy milyen nagyszerű érzés három egészséges gyermek édesanyjának tudnia magát. S ezért Ellefsen asszony a végzet döbbenetétől hamar eljut oda, hogy elfogadja a kérlelhetetlen sors döntését, sőt hogy a halált is az élet elválaszthatatlan részének tekintse. 

SZÍNHÁZ 

 

Radnóti színház

MANNA produkció : Minden negyedik 

http://radnotiszinhaz.hu/repertoar/minden-negyedik/

Hogyan halhatna meg az, aki meg sem született?Művi abortusz, spontán vetélés, sürgősségi császármetszés, félidei megszakítás fejlődési rendellenességre hivatkozva. A perinatális veszteség hiába gyakori, társadalmi szinten képtelenek vagyunk kezelni. Az ilyen traumán átesett nőknek illik elhallgatni problémájukat, gyászuk érthetetlen, illegitim és tabu.Minden negyedik várandósság idő előtt megszakad.

Hogy sirathatnánk valakit, akinek fejlődését szándékosan szakítottuk meg?

Jankát elhagyta a társa, és arra kérte, abortálja magzatukat. Anikó terhességét az orvosok akarják megszakítani, Erika nem akart gyereket, vetélés után mégis úgy érzi magát, mint egy kiürült bádogdob. Cili és Rita habituális vetélők, Melinda az egészségügyben dolgozik. Feltűnik Janka nagymamája is, és a régmúlt idők. Hétköznapi emberek, akikkel szintén megtörtént, szembenézve a nehéz, de a szebb pillanatokkal is. Mert nem kizárólag sötét téma ez: az élet néha csak a halálon keresztül tud utat törni magának. Groteszk történet elszánt nőkről, a mögöttük felsejlő férfiakról, és a társadalmi éretlenségről, ami a jelenséget kezeli. Ironikus dalok, minimalista koreográfiák átmeneti anyák legnehezebb pillanatairól.

A lista koránt sem teljes, így aki szeretné bővíteni az írjon kommentet vagy üzenetet!

Ezzel is segítjük egymás a lelki felépülés felé vezető úton.

Köszönöm :-)

A bejegyzés trackback címe:

https://habitualisveteles.blog.hu/api/trackback/id/tr7316791022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása